Allure Wonen
Image default
Aanbiedingen

Het effect van gordijnen op je interieur

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van je interieur. Ze hebben niet alleen een praktische functie, maar kunnen ook een grote impact hebben op de uitstraling van je huis. In deze blog gaan we dieper in op het effect van gordijnen op je interieur en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste gordijnen.

Belang van raambekleding

Naast het feit dat gordijnen een belangrijk onderdeel zijn van je interieur, hebben ze ook een belangrijke functie als raambekleding. Gordijnen zorgen ervoor dat er minder licht naar binnen komt en dat de warmte beter binnen blijft. Ook hebben gordijnen een geluiddempende werking en zorgen ze voor meer privacy in huis.

 

Bij het kiezen van de juiste gordijnen is het daarom belangrijk om te kijken naar de functie die ze moeten vervullen. Wil je bijvoorbeeld dat er zo min mogelijk licht naar binnen komt, kies dan voor verduisterende gordijnen. Moet de warmte juist beter binnen blijven, kies dan voor dikke, isolerende gordijnen.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van je raam. Heb je een groot raam, kies dan voor gordijnen die tot op de grond hangen. Dit zorgt voor een rustige uitstraling en maakt je kamer optisch groter. Bij een klein raam kun je juist beter kiezen voor kortere gordijnen, zodat het raam meer opvalt.

Gordijnen en gordijnroedes

Een belangrijk aspect van gordijnen is de gordijnroede. De roede bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van je gordijnen. Er zijn veel verschillende soorten gordijnroedes verkrijgbaar, van strak en modern tot klassiek en romantisch. Het is belangrijk om de stijl van de roede af te stemmen op de rest van je interieur. Zo past een strakke roede beter bij een modern interieur dan een klassieke roede bij een landelijk interieur.

 

Ook de kleur van de gordijnroede is belangrijk. Kies je voor een roede in dezelfde kleur als de gordijnen, dan zorgt dit voor een rustige uitstraling. Wil je juist dat de roede opvalt, kies dan voor een contrasterende kleur. Denk bijvoorbeeld aan een zwarte roede bij witte gordijnen of een koperkleurige roede bij grijze gordijnen.

Kleur en patroon

Tot slot is ook de kleur en het patroon van je gordijnen en roeden van belang voor de uitstraling van je interieur. Kies je voor gordijnen in een neutrale kleur, zoals beige of grijs, dan zorgen deze voor een rustige uitstraling. Hierbij zijn gordijnroede zwart een passende keuze. Wil je juist meer kleur in huis brengen, kies dan voor gordijnen in een opvallende kleur, zoals rood of blauw.

 

Ook het patroon van je gordijnen kan een grote impact hebben op de uitstraling van je interieur. Kies je voor gordijnen met een drukpatroon, dan zorgen deze voor een speels effect. Wil je juist dat je gordijnen meer opgaan in de rest van je interieur, kies dan voor gordijnen zonder patroon.