Allure Wonen
Image default
Doe-het-zelf

Europese kersttradities: Ideeën voor geschenken en feesten

De kersttijd is magisch en feestelijk, maar voor mensen uit Europa is het zoveel meer dan dat! De Europese kersttradities zijn rijk aan betekenis, heidense rituelen en – het belangrijkste – lekker eten. Dit artikel gaat in op de culturele verschillen tussen de kerstvieringen in Europa. U vindt informatie over de tradities van elk land en hun geschiedenis, maar ook enkele ideeën voor uw eigen kerstviering dit jaar. Al deze spullen kan je kopen bij de kerstoutlet online.

 

Germany

Laten we beginnen met Duitsland. De liefde van de Duitsers voor Kerstmis gaat terug tot de Middeleeuwen. Toen begonnen Duitse christenen Kerstmis te vieren op 24 december. Traditioneel bereiden Duitse families een speciaal kerstavondgerecht dat “wecken” heet. Het is een zoet brood gebakken met noten, appels en rozijnen. Een andere traditie op kerstavond is het maken van een kerstkrans van gedroogde takken. Men gelooft dat de krans geluk brengt in huis en de familie zegent met gezondheid en geluk. Op eerste kerstdag worden de kransen dan aan de deuren gehangen om bezoekers te verwelkomen.

 

Denemarken

Laten we vervolgens onze aandacht richten op de Scandinavische landen, met name Denemarken. De Denen vieren Kerstmis met een twist – door het nieuwe jaar in te luiden! De Denen blijven op oudejaarsavond op en vieren eerste kerstdag. Op Nieuwjaarsdag genieten ze van een kerstbrunch en doen ze een dutje – wat je ook doet, zorg ervoor dat je lang genoeg wakker blijft om het nieuwe jaar in te luiden! Het belangrijkste onderdeel van de Deense kersttraditie is de Advent. Advent is de periode van vier zondagen voorafgaand aan Eerste Kerstdag. Op deze dagen zingen Deense gezinnen kerstliederen en genieten ze van heerlijke kerstlekkernijen zoals kerstkoekjes en peperkoekjes.

 

Noorwegen

De Noren houden van Kerstmis, maar ze vieren het op een heel bijzondere manier: ze delen een feest met hun buren en vrienden, en verwelkomen een speciale gast – de Kerstman! De Noren zetten een boom op, versierd met kaarsen, en een speciale ster die het leidende licht van hoop en vrede symboliseert. Op kerstavond laten kinderen hun schoenen voor de deur staan in de hoop daar de volgende ochtend cadeautjes te vinden. Laten we nu onze aandacht verleggen naar de Zuid-Europese landen: Frankrijk, België en Nederland. De Fransen vieren Kerstmis graag met lekker eten en drinken. Kerstavond is de belangrijkste dag op de Franse kalender – men gelooft dat het geluk en voorspoed brengt. Op kerstavond eten Franse gezinnen een traditionele kerstavondmaaltijd. De Fransen wisselen ook cadeaus uit, maar niet op Eerste Kerstdag zoals in andere landen – in plaats daarvan wisselen ze cadeaus uit op Nieuwjaarsdag!

 

Frankrijk

Frankrijk staat bekend om zijn prachtige kersttradities, waaronder het opzetten van kerstbomen en het ophangen van kousen. De Franse kerstboom heeft vaak een ster in de top en aan de takken worden cadeautjes gehangen. De Fransen hebben ook een speciale traditie waarbij kinderen op kerstavond hun schoenen bij de open haard zetten en ze vullen met lekkernijen van de Kerstman – in Frankrijk ook bekend als “Pere Noel”. Franse gezinnen vieren Kerstmis op 25 december en Nieuwjaar op 1 januari. De Franse kerstmaaltijd is een speciale gelegenheid en bestaat uit traditionele lekkernijen zoals eend, gans en lam.

 

België en Nederland

De kersttradities in België en Nederland lijken sterk op die in Frankrijk. Het meest opvallende verschil tussen de twee landen is de manier waarop ze oudejaarsavond vieren. Nadat de klokken om middernacht zijn geluid, genieten de Nederlanders van een stevige maaltijd en wisselen ze geschenken uit. De Belgen daarentegen schenken een glas schuimwijn in en eten lekkere hapjes. Het meest herkenbare kenmerk van de Belgische en Nederlandse kerstversiering is de kerstboom. Behalve dat deze bomen de mensen feestvreugde brengen, bieden ze ook onderdak aan bijen. De traditie van het houden van bijen in de kerstboom begon in de jaren 1950 toen wetenschappers ontdekten dat de bomen ethyleengas afgeven, dat bijen aantrekt en honing produceert.

 

Conclusie

Over het geheel genomen zijn de Europese kerstvieringen zeer divers. De tradities van de Zuid-Europese landen verschillen sterk van die van de Scandinavische landen, en de Duitse vieringen zijn op zichzelf uniek. Er zijn echter veel gemeenschappelijke thema’s die deze vieringen met elkaar verbinden. Het belangrijkste is dat Europese kerstmissen bekend staan als zeer feestelijk en worden gevierd met veel lekker eten en drinken.

https://www.kerstoutletonline.nl/