Allure Wonen
Image default
Gezond wonen

Wat kost een makelaar?

Het kopen en verkopen van een huis kan een spannende periode zijn. Zeker in de tijd dat het aanbod niet zo groot is, maar de belangstelling wél. Om de kans groter te maken dat je ook werkelijk je droomhuis kunt vinden en kopen, is een goede makelaar van onschatbare waarde. Maar welke kosten komen daar eigenlijk bij kijken?

Waarom heb je een eigen makelaar nodig?

Een huis kopen of verkopen zonder eigen makelaar is in principe mogelijk. Maar het is de vraag of dat verstandig is. Zeker in een tijd dat er veel belangstellenden zijn voor het kopen van een huis, is het hebben van een makelaar een voordeel. De makelaar is precies op de hoogte van de gang van zaken, kent de markt en kan direct inspelen op ontwikkelingen. Hierbij kun je denken aan een directe communicatie met de makelaar van de kopende of verkopende partij. Maar hij of zij onderhandelt ook over de prijs voor jou en kan je ook aangeven of het bod dat je uiteindelijk wilt doen, nog in verhouding is met de waarde van de woning. Datzelfde geldt natuurlijk voor de verkoop. Is het bod dat je krijgt acceptabel of moet er nog verder onderhandeld worden.

Een makelaar kan je geld besparen, maar kost ook geld

Voor de diensten van de makelaar moet je natuurlijk betalen. Het courtage dat je van een makelaar kunt verwachten voor de bemiddelingskosten ligt tussen de 0,5% en 2,12%. Dit zijn uitersten, want gemiddeld moet je uitgaan van 1,38% over de verkoopprijs. Sommige makelaars berekenen geen percentage maar een vast bedrag. De bedragen die dan gerekend worden kunnen nogal uiteenlopen, waarbij bedragen van € 1.500,00 voorkomen, maar ook bedragen van € 7.000,00. Hier kan de prijsrange waar je huis in valt natuurlijk van invloed zijn op de hoogte van het bedrag.

Is het courtage van een makelaar onderhandelbaar?

De concurrentie tussen makelaars onderling is groot. Zoals hierboven al aangegeven is het gemiddelde courtage van een makelaar 1,38%, dus er zijn makelaars die hier boven of onder zitten. Voordat je een makelaar in de arm neemt is het dan ook geen overbodige luxe om met een aantal makelaars het gesprek aan te gaan om te kijken welke tarieven ze ieder hanteren. Op basis daarvan kun je dan een besluit nemen. Heb je voorkeur voor een bepaald makelaarskantoor maar hanteert die een hoger courtage dan de collega? Dat biedt ruimte om te onderhandelen.

Courtage en bonuscourtage

Met het afspreken van een courtage voor de bemiddeling ben je er in de meeste gevallen nog niet. Want in de huidige markt waarin overwaardes geen uitzondering zijn, kan er ook een bonuscourtage in de offerte opgenomen zijn. Dit houdt in dat er nog een extra percentage wordt gerekend over het verkoopbedrag dat boven de oorspronkelijke vraagprijs ligt. En dat kan soms oplopen tot wel 10% van die waarde, die je dus als verkopende partij nog extra moet betalen. Ook dit is dus een punt van onderhandeling bij het aangaan van de verkoopovereenkomst. Vergeet als laatste ook niet kritisch te kijken naar de vermelding van btw en aanvullende kosten als advertentiekosten en opstartkosten. Ook hier kun je met wat oplettendheid wellicht geld besparen.