Allure Wonen
Image default
Isolatie

Je huis isoleren met duurzame biobased materialen

Het isoleren van je huis is een verstandige keuze om warmteverlies te voorkomen en je energierekening te verlagen. Maar wist je dat je ook kunt isoleren met duurzame biobased materialen? Deze natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van biobased, hernieuwbare grondstoffen en hebben vele voordelen, zoals goede warmte- en geluidsisolatie, vochtregulering en damp-open eigenschappen. Er zijn verschillende soorten biobased isolatiematerialen beschikbaar, zoals houtvezelisolatie, schapenwolisolatie en hennepisolatie. Het plaatsen van isolatiemateriaal vereist wel aandachtspunten om vochtproblemen te voorkomen. Gelukkig zijn er financieringsmogelijkheden en subsidies beschikbaar voor duurzaam isoleren, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Voordelen van natuurlijke isolatiematerialen

Als je jouw huis gaat isoleren, is het belangrijk om voor duurzame biobased materialen te kiezen. Natuurlijke isolatiematerialen hebben namelijk vele voordelen ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen. Zo hebben ze een goede isolatiewaarde in zowel de winter als de zomer, stabiliseren ze de luchtvochtigheid en hebben ze een goed geluidsabsorptie vermogen. Daarnaast zijn natuurlijke vezels goed in het stabiliseren van de luchtvochtigheid in huis. Bovendien zorgen deze materialen voor faseverschuiving, wat betekent dat stralingswarmte langer wordt vastgehouden en je huis in de zomer koeler blijft. Natuurlijke isolatiematerialen zijn daarom vaak beter dan reflectie folies. Kies bijvoorbeeld voor duurzame houtvezelisolatie voor oude monumentale panden met houten constructiedelen of voor schapenwol isolatie, hennep isolatie, katoen isolatie of kalkhennep isolatie. Door te kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen draag je bij aan een duurzamere wereld en geniet je van vele voordelen voor jouw huis en gezondheid.

Soorten biobased isolatiematerialen

Er zijn verschillende soorten natuurlijke isolatiematerialen beschikbaar om je huis duurzaam te isoleren. Een van de meest bekende en duurzame materialen is houtvezelisolatie, zoals Gutex Thermoflex. Dit materiaal is geschikt voor zowel oude monumentale panden met houten constructiedelen als voor nieuwbouw en renovatie. Het heeft een uitstekende isolatiewaarde en biedt goede geluidsabsorptie en vochtregulering. Naast houtvezelisolatie zijn er nog andere natuurlijke isolatiematerialen beschikbaar, zoals schapenwolisolatie, hennepisolatie en kalkhennepisolatie. Schapenwolisolatie biedt uitstekende isolatiewaarde en heeft een hoog vochtregulerend vermogen. Hennepisolatie is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat een goede isolatiewaarde biedt en vochtregulerend is. Kalkhennepisolatie is een mengsel van hennepvezels en kalk dat ook een goede isolatiewaarde heeft en vochtregulerend is. Het is belangrijk om het meest geschikte materiaal te kiezen voor jouw specifieke situatie. Een isolatie-expert kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Biobased bouwen: een duurzame keuze

Biobased bouwen is een duurzame keuze die gebaseerd is op de natuur en gebruikmaakt van bouwmaterialen met een natuurlijke oorsprong. Het biedt voordelen voor het milieu en de gezondheid, zoals flexibele verwerking, hoogwaardige eigenschappen, natuurlijke vochtbalans, lage milieu-impact en circulariteit.

Aandachtspunten bij het plaatsen van isolatiemateriaal

Bij het plaatsen van isolatiemateriaal is het belangrijk om aandacht te besteden aan een aantal zaken. Zo is een correcte plaatsing nodig om vochtproblemen te voorkomen. Anders kan vocht in het isolatiemateriaal en de constructie trekken, wat kan leiden tot schimmel en een kortere levensduur van de constructie. Het gebruik van dampremmend materiaal aan de binnenkant kan dit voorkomen. Ook is het van belang om materialen goed op elkaar aan te laten sluiten met isolatieband of -tape. Zo voorkom je kieren en gaten waarlangs warmte kan ontsnappen.

Financieringsmogelijkheden en subsidies voor duurzaam isoleren

Als je je huis duurzaam gaat isoleren, dan kan dat flink wat kosten met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden en subsidies beschikbaar om deze kosten te drukken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), waarmee je tot wel 30% kunt krijgen voor het isoleren van je huis.

https://warmteplan.nl