Allure Wonen
Image default
Slaapkamer

Hoe kies je een goed matras?

Beste matras volgens Consumentenbond

Wanneer je een matras koopt is het erg belangrijk dat je een goede neemt. Je moet hier immers jaren op slapen. Wanneer je het gaat kopen is het belangrijk dat deze het gewicht van jouw lichaam op de juiste wijze ondersteunt. Het moet hard genoeg zijn om goede steun te geven, rekening houdend met de kromming van je wervelkolom. Vroeger sliepen mensen op een heel hard matras, maar dat dat beter is voor je rug is onzin. Wat is nu de beste koop volgens de consumentenbond? Zij hebben een matrassentest gedaan en voor 2022 werd de Emma O2 matras als beste getest. Dit is een koudschuimmatras. Door de diverse schuimlagen van hoge kwaliteit, gaat het matras erg lang mee. Dankzij het aanpassingsvermogen past het zich gemakkelijk aan elke slaappositie aan, bovendien heeft het een groot ventilatievermogen dus je ligt altijd lekker koel!

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras

Maar misschien ben jij geen fan van een koudschuimmatras en wil je wel een heel ander soort matras. Dat kan! Maar waar moet je nu precies op letten wanneer je een beddenzaak bezoekt om er een aan te schaffen? Omdat je zelf waarschijnlijk te weinig kennis hebt is het handig de verkoper om advies te vragen. Rekening gehouden wordt met je lichaamsgewicht, postuur en lengte. Zelf kun je erop letten of het matras van natuurlijk materiaal is gemaakt (indien je dat belangrijk vindt). In dat geval kun je gaan voor een latex variant. Houdt ook rekening met allergieën, bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt kun je dat meenemen in de keuze voor een bepaald materiaal. Kies niet voor iets waar je te diep in wegzakt, want dat maakt bewegen in de nacht moeilijk. Kijk ook naar de warmte-isolatie. En ga vooral even proefliggen in de winkel! Er is genoeg op de markt. Pocketvering, koudschuim, traagschuim matras, latex, of misschien een twijfelaar matras. Enkele soorten zullen we even toelichten.

Wat is een twijfelaar matras?

Wat is nu precies een twijfelaar matras? Dit is een matras dat tussen een twee- en een eenpersoonsmatras in zit, je kunt ze veelal kopen in de maten 100 of 120 cm breed. Dus als je lekker breeduit wilt liggen, kan dit een mooie optie zijn. Maar ook samen gezellig knus slapen kan op dit type. Dit soort heb je in allerlei varianten: van pocketvering tot koudschuim. En uiteraard ook in de favoriete variant van de Consumentenbond: de Emma 02. Dus wanneer je een twijfelaar matras koopt in de Emma 02 categorie lig je gegarandeerd koel en comfortabel deze zomer. Wil je liever toch een tweepersoons, dan is een matras 140×200 cm het meest kleine formaat dat verkrijgbaar is. Wil je meer ruimte? Ga dan voor een mooi kingsize matras van 200 cm breed! Zo lig je elkaar nooit in de weg.

Verschil tussen koudschuim en pocketvering matras

Wat is nu precies het verschil tussen een koudschuim en een pocketvering matras? In pocketveringmatrassen zitten veren, en dat is niet het geval bij koudschuim, want deze bestaan uit schuimlagen. Echter een pocketveringmatras kan hier en daar wat ongelijk liggen, terwijl een koudschuimvariant over de hele breedte dezelfde tegendruk geeft. Dat wordt door veel mensen wat comfortabeler ervaren. Ook zijn pocketveermatrassen niet zo hygiënisch, want binnenin het matras kan zich stof verzamelen. Koudschuimmatrassen heb dit nadeel niet. Pocketveermatrassen hebben echter wel veel veerkracht en comfort. Waar jouw keus op valt is erg persoonlijk, probeer daarom beiden gerust uit in de winkel.