Allure Wonen
Image default
Tuin en buitenleven

Buurtetiquette voor hekken en poorten: dit zijn de regels

Ga je een hek of poort plaatsen, dan moet je rekening houden met bepaalde regels. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden voordat je begint met bouwen. Er zijn namelijk regels en voorschriften die van toepassing zijn. Deze regels kunnen variëren afhankelijk van je gemeente, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die vaak van toepassing zijn. Daarnaast is er ook nog zoiets als ‘buurtetiquette’. Wat dat is, lees je hier.

Let op de minimale en maximale hoogte van hekken en poorten

De minimale en maximale hoogte om hekken en poorten te plaatsen, kan aanzienlijk verschillen per gemeente of wijk. Over het algemeen geldt voor voor- en zijtuinen een maximale hoogte van 1 meter, terwijl voor achtertuinen vaak een maximale hoogte van 2 meter is toegestaan. Deze beperkingen zijn ontworpen om zowel de privacy van de bewoners als het uiterlijk van de buurt te waarborgen. Een hek of poort kun je online bestellen bij HekkenPoorten. Dit is een specialist in maatwerk hekken en poorten.

Wettelijke en gemeentelijke bepalingen

Houd rekening met de volgende bepalingen vanuit gemeente en de wet:

  • Vergunningen: In veel gevallen is er een bouwvergunning nodig om een hek te plaatsen. Het aanvragen van een vergunning vereist meestal een gedetailleerd plan van het voorgestelde hek, inclusief de afmetingen en materialen.

  • Eigendomsgrenzen: zorg ervoor dat je de exacte grenzen van jouw eigendom kent. Het plaatsen van een hek op het terrein van een buurman kan leiden tot juridische conflicten. Zit je op de grond van je buren, dan kan een rechter je verplichten om het hekwerk te verwijderen of te verplaatsen.

  • Zichtlijnen en veiligheid: Sommige gemeenten hebben regels om ervoor te zorgen dat hekken de zichtlijnen voor verkeer niet blokkeren. Dit is vooral belangrijk in de buurt van kruispunten en in bochten.

  • Stijl en materiaal: In bepaalde wijken kunnen er voorschriften zijn die de stijl, kleur, en materialen van hekken beperken, vooral in historische gebieden of in wijken met een vereniging van huiseigenaren.

Bel je gemeente en check de regels

Het is altijd aan te raden om vooraf contact op te nemen met jouw gemeente om de regels te checken voordat je een poort gaat plaatsen. Het naleven van deze regels voorkomt niet alleen boetes, maar zorgt ook voor een harmonieuze relatie met jouw buren en de gemeenschap.

Buurtetiquette, kost niks wint een hoop

Stel je voor, je woont al jaren comfortabel in je huis en hebt met veel zorg een bloem- en plantrijke tuin aangelegd. Ineens besluit de buurman zonder overleg om een hele hoge dichte schutting te plaatsen, die de zon voor een groot deel blokkeert. Hierdoor kunnen jouw planten niet meer goed groeien en je kijkt ineens tegen een grote schutting aan! Vervelend maar als woningeigenaar heb je nu eenmaal bepaalde rechten. Om dit soort situaties te voorkomen bestaat er zoiets als ‘buurtetiquette’. Dit is niets meer dan je buren of straatgenoten even vooraf in te lichten over jouw voornemen om een hoog hek of hoge poort te plaatsen. Hierdoor geef je jouw buren het gevoel dat ze betrokken worden bij jouw tuinverbouwing en je kunt eventuele twijfels bij ze wegnemen. Door je hieraan te houden informeer je jouw buren op tijd en dit zal altijd als positief ervaren worden. Wel zo sociaal en je stelt gelijk je buren op de hoogte van je voornemens!

https://hekkenpoorten.nl/