Allure Wonen
Image default
Tuin inrichting

Een Japanse zen-tuin aanleggen, hoe doe je dat?

Wat is een zen-tuin en waarom zou je van je achtertuin een zen-tuin willen maken? Wij gingen voor je op onderzoek uit en verzamelden een aantal handige tips om van jouw tuin een ware rustoase te maken. En wat blijkt? Je hebt helemaal niet veel nodig om lekker te kunnen ontspannen in jouw tuin. Lees hier meer over deze Japanse tuinkunst.

Wat is het verschil tussen een zen-tuin en een wellnesstuin?

Een zen-tuin wordt ook wel een Japanse rotstuin genoemd. Dit is een tuin die gevuld is met rotsen, grind, zand, gras en soms planten. Toch is een zen-tuin iets anders dan een wellnesstuin, welke soms met elkaar wordt verward. Een wellnesstuin is namelijk erop gericht om je tot rust te laten komen maar is ook vooral praktisch in gebruik. Zo wordt er bijvoorbeeld voor kinderen optioneel een aparte speelruimte in gemaakt en staat er een fietsenrek in de tuin om alle ruimte praktisch te benutten. Liefhebbers van groen zetten vaak bomen en planten in de tuin, dus een wellnesstuin wordt ook aangepast naar iemands individuele behoeften. Het maken en onderhouden van een zen-tuin daarentegen wordt als een kunstvorm gezien. Zen-tuinen worden vaak zo ingericht dat ze vanuit een enkele positie bekeken moeten worden. De zen-tuin is bovendien voornamelijk bedoeld als ondersteuning bij meditatie. Je krijgt er dus wel een rustig gevoel van, maar het ontwerp heeft een andere insteek dan de wellnesstuin.

 

Hoe richt je een Japanse zen-tuin in?

Vaak worden planten weggelaten in een zen-tuin. Wat je vaak wel tegenkomt is een boom en mos. De rotsen en het grind in een zen-tuin worden op een specifieke manier neergelegd. In het grind van de zen-tuinen worden handmatig lijnen getrokken. Deze activiteit zou voor rust en ontspanning zorgen. Let bij de aanleg van een Japanse zen-tuin op geometrische vormen, eenvoudige beplanting door middel van bomen en mos en eventueel een bonsaiboom. Je kunt een grote of juist een hele kleine vijver aanleggen om het zen-gevoel te versterken. Kijk voor een passende omheining ook eens op Hekkenpoorten.nl; dit is een online hekken- en poortenspecialist waar je ruime keuze hebt in hekken, poorten, schuttingen en meer.

Minimale benodigdheden om een zen-tuin aan te leggen

  • Grind

  • Rotsen

  • Mos

  • Boom of bomen

  • Houten schutting voor een natuurlijke afscheiding

 

Veel succes met het aanleggen van jouw zen-tuin!

 

https://hekkenpoorten.nl/