Allure Wonen
Image default
Winkels

10 leuke Nederlandse plaatsen in Friesland en Limburg om te bezoeken

Friesland

1 Dokkum

Al sinds 1298 heeft Dokkum stadsrechten en het is daarmee een van de oudere stadjes van Nederland. Ondanks dat Dokkum rond 1400 een keer in de brand gestoken is heeft het een erg mooie binnenstad, een aantal mooie kerken, een oud admiraalshuis uit 1618 en het stadhuis dat minstens zo oud is. Daarbij maakt Dokkum ook uit van de Friese elf steden, dus als er ooit weer een elfstedentocht gehouden wordt komt die door Dokkum.

2 Stavoren

Stavoren ligt vlak aan het water en had in de middeleeuwen een belangrijke rol in de handel aangezien het plaatsje onderdeel was van de Hanzesteden. De naam ‘Stavoren’ betekent ook letterlijk paal, als in meerpaal voor de boten. Er zijn een aantal mooie bezichtigingen in Stavoren, waaronder het vrouwtje van Stavoren en de vuurtoren van Stavoren. Het stadje kreeg al laat in de elfde eeuw stadsrechten en daarmee is het het oudste stadje van Nederland, hoewel er tegenwoordig nog maar 965 mensen wonen.

3 Leeuwarden

Leeuwarden is de grootste stad van de elf Friese steden en heeft ongeveer 94 duizend inwoners, daarbij is het ook de hoofdstad van de provincie Friesland. Aangezien het een relatief grote stad is heb je een hoop leuke winkels, maar Leeuwarden is ook een vrij oude stad en er valt dus ook een hoop te bezichtigen. Er zijn dan ook 617 officiële rijksmonumenten ingeschreven in de stad. Zo kun je bijvoorbeeld de Waag en de Grote of Jacobijnerkerk bezoeken.

4 Harlingen

Net als Stavoren ligt Harlingen aan het water en er werd zodoende dus ook veel handel gedreven hier, zo werd er met de meeste provincies gehandeld over de Zuiderzee. Zo ook met Amsterdam en je vindt er nu nog pakhuizen die in de Hollandse stijl zijn gebouwd. Het stadje heeft 519 rijksmonumenten en in de buurt liggen ook een aantal mooie parken en natuurgebieden die je kunt bezoeken.

5 Bolsward

Bolsward is een van de elf Friese steden en ligt precies halverwege de elfstedentocht. Elk jaar wordt er ook nog een fietselfstedentocht georganiseerd aangezien het schaatsevenement meestal niet door kan gaan. Bolsward is ook een bedevaartsoord vanwege het genadebeeld van Maria dat in de Sint-Franciscusbasiliek ligt. Naast deze basiliek kun je ook nog een aantal mooie andere kerken en molens bezoeken. Alleen de binnenstad met al de grachtjes is echter ook al leuk om te bezoeken.

Limburg

1 Sittard

Sittard kreeg in 1243 stadsrechten en is daarmee na Maastricht de oudste stad van Limburg. De naam Sittard komt van siter, wat helling betekent. De stad is namelijk oorspronkelijk op een helling gebouwd. De oude stad is in Sittard nog grotendeels intact en het oude wegenplan is ook nog duidelijk zichtbaar. De stad zelf telt 170 rijksmonumenten, waaronder veel mooie kerken en kloosters die je kunt bezoeken.

2 Roermond

Net als Stavoren was Roermond ook een Hanzestad, dat is ook de reden dat je veel koopmanshuizen terug zult vinden in het centrum. De naam Roermond komt van het feit dat het plaatsje ligt aan de monding van de toenmalige rivier die daar stroomde, de Roer. Het is daarbij ook een erg oud stadje en er zijn dus veel bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de Sint-Christoffelkathedraal, de Munsterkerk, het historische stadhuis van Roermond, de Maria Theresiabrug en het Huis met de Stenen Trappen.

3 Maastricht

Maastricht is de oudste stad van Nederland en met 120 duizend inwoners ook de grootste stad van Limburg. De Romeinen hebben Maastricht hier gesticht omdat dit de doorwaadbare plaats van de Maas is, vandaar ook de naam. Mosa Trajectum = doortocht door de maas. Maastricht heeft erg veel mooie plekken die je kunt bezoeken, er zijn namelijk 1676 rijksmonumenten. Je kan bijvoorbeeld gaan naar de Sint-Servaasbrug, het Vrijthof, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, delen van de oude stadsmuur en meerdere andere kerken en kastelen.

4 Valkenburg

Over het algemeen staat Valkenburg bekend om de horecagelegenheden, maar dat is niet alles wat Valkenburg te bieden heeft. In het dal waar Valkenburg ligt wonen namelijk al duizenden jaren mensen en het is dus ook al lange tijd bebouwd geweest. De naam Valkenburg komt van het feit dat er veel gejaagd werd met valken in de middeleeuwen en dat het stuk land geregeerd werd vanuit een burcht. Zo is er een oude stadsmuur, zijn er een aantal oude kerken en poorten en kun je de ruïne van kasteel Valkenburg bezoeken.

5 Heerlen

Heerlen is net als Maastricht een voormalige nederzetting van de Romeinen, die toen Coriovallum heette. Het thermencomplex dat de Romeinen hier bouwde is het best best bewaarde antieke gebouw van Nederland. Tijdens de middeleeuwen en de gouden eeuw gebeurde er eigenlijk niet veel in Heerlen. De economische groei kwam pas weer op gang in Heerlen dankzij de steenkoolwinning. Hierdoor heeft Heerlen relatief weinig echt oude gebouwen, maar je kunt alsnog genoeg bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld de oude schacht ingang van de kolenmijn bezoeken, er zijn een aantal kastelen en kerken waar je naartoe kunt en je kunt dus het thermencomplex van de Romeinen bezoeken.