Allure Wonen
Image default
Woning en Tuin

Leververvetting overwinnen: 7 stappen naar een gezondere jij

Wil je leververvetting symptomen overwinnen en je gezondheid naar een hoger niveau tillen? Dan is het tijd om wat veranderingen door te voeren. Het goede nieuws is dat je niet meteen drastische veranderingen hoeft door te voeren. Met het juiste plan kunt u kleine veranderingen aanbrengen die een grote invloed hebben op uw algehele gezondheid. In dit artikel geven we je zeven eenvoudige stappen die je kunnen helpen om een gezondere versie van jezelf te maken. Van veranderingen in je dieet tot aanpassingen in je levensstijl, deze tips helpen je op weg naar een betere gezondheid en meer energie. Laten we dus eens kijken hoe je gezondere keuzes kunt maken die je dichter bij een gezondere jij brengen.

 

 

Leververvetting begrijpen

Voordat we ingaan op manieren om leververvetting tegen te gaan, laten we eerst eens kijken wat het is en waarom het belangrijk is. Leververvetting ontstaat wanneer de lever overtollig vet ophoopt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar is vaak het gevolg van een ongezonde levensstijl. Zonder behandeling kan leververvetting zich ontwikkelen tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), een ernstige leverziekte die kan leiden tot leverfalen. Leververvetting komt vaak voor: één op de vijf mensen krijgt er ooit mee te maken. Het komt het meest voor bij mensen met diabetes, obesitas, een hoog cholesterolgehalte of hoge triglyceriden.

 

Gezond eten

Eerst en vooral zult u veranderingen in uw dieet willen aanbrengen die een grote invloed zullen hebben op uw lever en algemene gezondheid. Aangezien de lever het orgaan is dat vet verwerkt, is een levervriendelijk dieet een dieet dat rijk is aan vezels en eiwitten, en arm aan natrium, suiker en verzadigde vetten. Een gezond dieet voor leververvetting bevat voedingsmiddelen als fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. Je moet ook voedsel vermijden dat veel verzadigde vetten en suikers bevat, zoals bewerkt voedsel en snoepgoed. Voor de beste resultaten probeer je een verscheidenheid aan kleurrijke en vezelrijke voedingsmiddelen te eten. Deze helpen je bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden en geven je langer een vol gevoel.

 

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste dingen die je kunt doen om je gezondheid te verbeteren, en het is vooral belangrijk als je een leververvetting hebt. Lichaamsbeweging verbrandt niet alleen calorieën en helpt u extra kilo’s kwijt te raken, maar helpt ook uw lever beter te functioneren door gifstoffen uit uw systeem te verwijderen. Een goede vuistregel is om vijf keer per week 30 minuten te bewegen. Dit hoeft niet in één keer. U kunt het opdelen in kleinere stukjes en ongeveer elke dag iets doen. Zelfs als je maar 10 tot 15 minuten per dag over hebt, kun je nog veel profijt hebben van lichaamsbeweging. Zelfs dingen als de trap nemen in plaats van de lift of elke dag een wandeling maken kunnen een verschil maken voor uw gezondheid.

 

Omgaan met stress

We weten allemaal dat stress niet goed voor ons is, maar wat we eten en hoe we bewegen zijn niet de enige dingen die onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Stress kan ook een negatieve invloed hebben op uw lever, dus het is belangrijk om manieren te vinden om ermee om te gaan. U moet proberen manieren te vinden om met stress om te gaan die voor u het beste werken. Iedereen gaat anders met stress om, dus probeer verschillende dingen totdat je vindt wat voor jou het beste werkt. Voor veel mensen is meditatie een goede manier om met stress om te gaan. Voor anderen kan een wandeling of wat tijd in de natuur effectiever zijn. Een andere goede manier om je stress te beheersen is met ademhalingsoefeningen. Deze kunnen je helpen om te vertragen en geven je meer controle over je gevoelens.

 

Verminderen van alcoholgebruik

Alcohol kan veel aspecten van uw gezondheid negatief beïnvloeden, en omdat het in de lever wordt verwerkt, wilt u erop letten hoeveel u gebruikt als u leververvetting hebt. Het is niet nodig om helemaal af te zien van alcohol, maar als u zich zorgen maakt over uw leverfunctie, wilt u met mate drinken. U moet dezelfde richtlijnen volgen als bij diabetes of hoge bloeddruk (zie hieronder). Een ding om in gedachten te houden is dat mixers vaak suiker en andere toevoegingen bevatten die niet gezond zijn voor de lever. Dus als u drinkt, kunt u overwegen om gewoon mixdrankjes of water bij uw alcohol te drinken. Net als bij alle andere medicijnen of behandelingen moet u bij alcoholgebruik op uw algemene gezondheid letten. Het kan uw bloeddruk, leverfunctie en slaappatroon negatief beïnvloeden.

 

Uw vooruitgang bijhouden

Een belangrijk onderdeel van het overwinnen van leververvetting is gemotiveerd blijven en op schema blijven met uw nieuwe en verbeterde levensstijl. Hiervoor kan het nuttig zijn om uw vooruitgang bij te houden. Een manier om dit te doen is met een eetdagboek. Door bij te houden wat u elke dag eet, kunt u bewust blijven van wat u eet. Het kan u ook helpen ongezonde eetgewoonten te identificeren die u misschien niet eerder had opgemerkt. Een ander nuttig hulpmiddel om op schema te blijven is het maken van een schema voor wanneer u dingen doet, zoals sporten, eten, slapen, enz. Dit kan u helpen gemotiveerd en gefocust te blijven terwijl u werkt aan het veranderen van uw levensstijl. Een laatste tip om gemotiveerd te blijven is ervoor te zorgen dat je jezelf omringt met positieve en aanmoedigende mensen.

 

Medisch advies inwinnen

En tot slot, als u worstelt met leververvetting, kan het een goed idee zijn om medisch advies in te winnen. Hoewel veel van deze veranderingen in levensstijl u zullen helpen uw gezondheid te verbeteren, zijn er gevallen waarin ze niet voldoende zijn. Als u al minstens drie maanden probeert veranderingen aan te brengen zonder enige verbetering te zien, kunt u een arts raadplegen. Uw arts kan u helpen vaststellen of u leververvetting hebt en kan u advies geven over wat u nu moet doen. Hij of zij kan u ook helpen om eventuele andere aandoeningen die u hebt, zoals diabetes of hoge bloeddruk, die een grote invloed op uw lever kunnen hebben, onder controle te houden. Als u leververvetting hebt, is het belangrijk te begrijpen dat deze kan worden beheerd en overwonnen. Met de juiste veranderingen in dieet en levensstijl kunt u uw gezondheid naar een hoger niveau tillen en u beter voelen dan ooit tevoren. In dit artikel vindt u zeven eenvoudige tips die u kunnen helpen gezondere keuzes te maken die uw lever en algehele gezondheid ten goede komen. Dus met deze tips in gedachten kunt u de veranderingen aanbrengen die u nodig hebt om gezonder en gelukkiger te leven.

https://www.dietistmandybreure.nl