Allure Wonen
Image default
Verwarming

Wat is het beste hout voor je open haard?

Heb je een open haard of houtkachel in huis? Je moet hier de meest effectieve houtsoort voor gebruiken.  Op deze manier heb je het de hele winter warm zonder veel geld uit te geven. Gelukkig biedt nordicwoods.nl verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor je houtkachel en open haard. De meest voorkomende soorten brandhout zijn ovengedroogd brandhout, houtbriketten en houtpellets. Elke houtsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt het type selecteren op basis van je behoefte. Hier is een vergelijking van elk type. Lees verder!

Ovengedroogd brandhout

Hout is een hernieuwbare hulpbron en er zijn verschillende soorten hardhout die vaak als brandhout worden gebruikt. De meest populaire brandhout soorten zijn eiken, berken, beuken en essenhout. Vermijd het gebruik van naaldhout zoals grenen of sparren omdat ze sneller verbranden en meer rook produceren. Hout verbrand schoner en efficiënter als het op de juiste manier is gekruid. Hout kost ook minder dan andere soorten brandstof. Brandhout heeft tijd nodig om uit te drogen voordat het goed brandt en efficiënt warmte produceert. Nat of ongekruid brandhout zal ook meer rook produceren wanneer het in een open haard of kachel wordt verbrand. Je kunt tegenwoordig ovengedroogd brandhout kopen dat effectiever is dan gekruid hout.

Houten pellets

Houtpellets kunnen een alternatief zijn voor brandhout. Dit zijn samengeperste zaagselkorrels die bijna volledig verbranden en weinig as achterlaten. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en op te bergen, en ze zijn perfect voor iedereen die op een snelle en gemakkelijke manier zijn huis warm wil krijgen zonder veel poespas. Houtpellets zijn gemakkelijk aan te steken. Ze zijn meestal gemaakt van naaldhout zoals grenen of ceder. Hardhout is niet geschikt voor de productie van pellets omdat het niet goed afbreekt wanneer het wordt verbrand in een afgesloten ruimte zoals een open haard of kachel. Pellets zijn ook zeer efficiënt.

Houtbriketten

Houtbriketten zijn gemaakt van samengeperst zaagsel en koolstof, waardoor ze gemakkelijker te verbranden zijn dan traditionele houtblokken of pellets. Ze produceren over het algemeen niet zo veel as. Houtbriketten hebben echter goede verwarmingseigenschappen. Dit komt omdat ze weinig vocht bevatten. Daarnaast zijn de briketten er in handige formaten. Ze zijn dus gemakkelijk te hanteren en op te bergen. Houtbriketten kunnen worden gebruikt als brandstof voor een houtkachel of open haard. Het grootste voordeel van briketten is dat ze goedkoper zijn dan brandhout. Dus. welk type is het meest geschikt voor jou?