Allure Wonen
Image default
Verwarming

Wat zijn infrarood panelen en welke soorten zijn er?

Wat is een infrarood paneel? Een infraroodpaneel zet een deel van het vermogen om in convectiewarmte en een deel in infrarood straling. Plaatselijke verwarming wordt geproduceerd door de straling, die veel mensen prettig vinden. Er wordt veel stroom verbruikt door infraroodpanelen daarom kunnen alleen goed geïsoleerde gebouwen infraroodpanelen als hun primaire verwarmingsbron gebruiken. De panelen kunnen gebruikt worden voor het verwarmen van koude ruimtes in verwarmde ruimtes of ruimtes die je slechts af en toe verwarmt. Als meerdere huiseigenaren in een wijk voor deze strategie kiezen, is versterking van het elektriciteitsnet nodig. Het kiezen van de juiste infraroodpanelen hangt geheel af van de plek waar je die wilt plaatsen. Er zijn verschillende soorten infrarood panelen: wand, plafond en badkamer infrarood panelen. 

Wand infrarood panelen

Een moderne woonkamer kan je extra warmte geven met een infrarood paneel met een mooi design. Dit garandeert dat het warm blijft zonder veel of geen gebruik te maken van de standaard verwarmingssysteem. De vraag is: waarom heb je infrarood wandpanelen nodig? Het plaatsen van wandpanelen in je woonkamer is een verstandige zet als je over een paar jaar helemaal geen gas meer wilt hebben en de gaskosten zijn wat ze nu zijn. Infraroodpanelen gebruiken stroom om te werken en zenden meteen warme straling uit. Infraroodverwarming verschilt aanzienlijk van conventionele verwarming doordat het elk object in de kamer verwarmt, inclusief mensen en meubels, maar ook de vloer en muren. Zo ben je met een goed geplaatst infraroodpaneel praktisch volledig beschermd.

Plafond infrarood panelen 

Plafondpanelen zijn de meest populaire keuze voor infraroodverwarming aangezien dit ook de meest effectieve vorm van infraroodverwarming is. Infraroodpanelen aan het plafond zijn de meest efficiënte en effectieve manier om een ​​huis te verwarmen. Infraroodverwarming maakt gebruik van straling en vereist dus een goed stralingsbereik om goed te kunnen functioneren. De vloer wordt verwarmd doordat de plafondpanelen uitstralen naar de grond. De straling wordt dan geleidelijk door de vloer terug de ruimte ingestuurd. Het plafond is vaak het oppervlak met het meest toegankelijke gebied. Hierdoor geef je praktisch overal in huis gerichte warmte met plafondpanelen. Infraroodpanelen zijn gunstig voor zowel het milieu als de menselijke gezondheid. De straling van infrarood panelen zorgt voor een gezonde verwarming van spieren en gewrichten. 

Badkamer infrarood panelen 

Met infrarood verwarming creëer je een aangenaam verwarmde badkamer. Deze eigentijdse manier van verwarmen is energiezuinig en razendsnel. Infraroodverwarming is een relatief recente verwarmingsmethode die gunstig is in kleine ruimtes zoals een kantoor of een toilet. Een badkamer is een uitstekende locatie voor infraroodverwarming. Door de snelle opwarmtijd van de panelen voel je zeer snel de warmte van de panelen. Daarnaast is het extra handig dat je de infrarood verwarming kunt in- en uitschakelen wanneer je maar wilt, aangezien je niet de hele dag in de badkamer doorbrengt. Minder vocht en schimmel in de badkamer is een ander fantastisch voordeel van infraroodverwarming. Dit komt doordat de muren en ramen van de badkamer ook direct worden verwarmd, waardoor de luchtvochtigheid daalt.