Allure Wonen
Image default
Woningen

Schimmelsporen op de kozijnen? Dit moet je doen!

Schimmel in huis wordt veroorzaakt door vocht. Schimmel in huis is meestal te herkennen aan de zwarte, groene, bruine, paarse of witte vlekken op muren, plafonds of andere oppervlakken. Soms is schimmel ook te ruiken; het heeft een vochtige, muffe geur. Visueel is schimmel meestal te herkennen als het een vlek of een schimmelpluis vormt. Als je twijfelt of je schimmel in huis hebt, kun je een onderzoek laten uitvoeren door een professionele schimmel expert.

Schimmel van kozijn verwijderen, welke huismiddelen?

Kozijnen zijn bevattelijk voor schimmelvorming. Ramen zijn plaatsen waar het waar vochtig is. Dit is zeker niet altijd lekkage. Kou en warmte verschillen kunnen zorgen voor vochtneerslag en ook uitgeademde lucht is vocht. Zorg voor regelmatige ventilatie en bestrijdt de schimmel in huis. Er zijn verschillende huismiddelen die kunnen worden gebruikt om schimmel van kozijnen te verwijderen. Een paar veelgebruikte opties zijn:

Een mengsel van azijn en water. Meng azijn en water in gelijke verhoudingen en gebruik een spons om de schimmel te verwijderen. Ook een mengsel van baking soda en water is effectief. Meng baking soda en water tot een pasta en gebruik een spons om de schimmel te verwijderen. Of gebruik een antibacteriële schoonmaakoplossing om de schimmel te verwijderen. Een oplossing van chloor werkt ook. Giet een oplossing van chloor op de schimmel en laat het een paar minuten intrekken voordat je het met een doek of spons afveegt.

Wanneer kun je schimmel in huis niet zelf verwijderen?

Aan het zelf verwijderen van schimmels in huis zitten een paar risico’s verbonden. Meestal helpt de oplossing maar tijdelijk en soms beschadig je ook materiaal in huis. Hout kan bijvoorbeeld niet goed tegen azijn, en verf wordt dof van veel reinigingsmiddelen tegen schimmels. Chloor maakt ook vaak meer kapot dan de bedoeling. Wil je blijvend van schimmel in huis af, dan is het ook nodig om de schimmel blijvend te laten verwijderen. Ook als schimmel zich bevindt op vochtige plaatsen, zoals in schuren of kelders, is het verstandig meteen een expert in te schakelen.

Schimmels zijn immers niet goed voor de gezondheid. Ze veroorzaken nogal eens klachten van de luchtwegen en kunnen ook allergieën veroorzaken. Tot slot is schimmel ook slecht voor het huis. Schimmel van kozijn verwijderen is bijvoorbeeld nodig om te voorkomen dat je huis onverkoopbaar zou worden. Een huis waar schimmel zichtbaar is of waar het naar schimmel ruikt, is een huis waar mensen niet graag in wonen. Ga dus steeds zorgvuldig om met je huis en laat schimmels niet hun gang gaan. Schimmel in huis gaan niet vanzelf weg.