Allure Wonen
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Dakdoorvoer plat dak bitumen

Waar dient een dakdoorvoer in een plat dak voor?

De dakdoorvoer laat giftige gassen uit uw huis ontsnappen. Hij is verbonden met de schoorstenen van verschillende soorten kachels. Het installeren van een dakdoorvoer op een plat dak is dus essentieel. Koolmonoxide is bekend, en iedereen weet dat het schadelijk is. Het is van cruciaal belang dat het oppervlak waterdicht is, anders kunnen er lekken ontstaan. Lekken kunnen onaangename gevolgen hebben, vooral als ze niet tijdig worden opgemerkt en hersteld.

Heeft u een bitumen dak en wilt u een dakdoorvoer plaatsen? U kunt het zelf doen als u de juiste gereedschappen en kennis heeft, maar doe het niet als u die niet heeft. Het is duidelijk dat het niet wenselijk is dat er schadelijke gassen in uw huis terechtkomen. Bovendien is er de mogelijkheid van regen of storm veroorzaakte lekkage. Wij raden u dan ook aan het werk door een vakman te laten uitvoeren. Dakdekker Haarlem is gespecialiseerd in het plaatsen van dakdoorvoeren.

Wij kunnen het hemelwaterafvoersysteem van een bitumen plat dak installeren, inclusief het aanbrengen van een dakdoorvoer hiervoor. U kunt ons ook inschakelen voor de installatie van een bitumen plat dak met onderafvoer en voor de aanleg van een bitumen plat dak met regenwaterafvoer.

Waar bestaat een dakdoorvoer uit?

Een dakdoorvoer is een dun, rechthoekig stuk metaal dat vaak wordt gebruikt ter ondersteuning van een of andere dakpan die een tweewandige pijp vasthoudt. Een “losse plaat” is meestal de term die wordt gebruikt om een dakdoorvoer te beschrijven. De onderzijde van de dubbelwandige pijp heeft een plakplaat waarboven een stormkraag zit.

De buis voorkomt dat de daktule tijdens de installatie los trilt en beperkt het risico op lekkage tot een minimum. Aan de bovenzijde van de daktule bevindt zich een trekdop die voorkomt dat deze eraf vliegt. Bovendien heeft een daktule vaak zowel een onderste verbindingsstuk als een vloersteun aan de onderzijde.

Veel bouwbedrijven verkopen dakdoorvoeren. Misschien vraagt u zich af welke onderdelen er in een goede set dakdoorvoeren moeten zitten. Uit eigen ervaring weten wij dat een dakdoorvoerset in ieder geval de volgende onderdelen moet bevatten:

  • Een valwindkap
  • Een stormkraag
  • Een verdiepingsondersteuning
  • Een keramisch deken
  • Een dubbelwandige afvoerpijp
  • Een aansluitstuk in formaten 8cmm, 10cm, 12cm, 13cm en 15cm
  • Een extra klemband
  • Een dakplaat
  • Een hittebestendige siliconenkit
  • Een dubbelwandig rookkanaal van 10m – met binnendiameter 15cm en buitendiameter 20cm

Een dubbelwandige dakdoorvoerset (voor een dubbelwandige dakdoorvoer) is ideaal voor bijvoorbeeld een houtkachel. Het is ook haalbaar om de set zelf in uw verandadak te plaatsen. Er is echter wel enige handigheid voor nodig, dus wij raden aan om het alleen uit te voeren als u weet wat u doet. Bel gerust een van onze vakbekwame dakdekkers om het snel, veilig en naar uw wens te laten oplossen.

Hoe een dakdoorvoer in een plat dak bitumen zelf plaatsen?

Een dakdoorvoer in een plat dak van bitumen, zoals hierboven afgebeeld, kunt u zelf aanbrengen. Wij raden u echter aan de nodige vaardigheden en ervaring voor deze klus op te doen. Verder is het ook belangrijk dat u over de juiste materialen en uitrusting beschikt. Daarom hebben wij hieronder, met een stap-voor-stap handleiding, voor de echte doe-het-zelver uiteengezet hoe te werk te gaan:

Stap 1: Plek bepalen

Zorg ervoor dat u een goede plaats kiest om de dakdoorvoer te bevestigen, aangezien er uiteraard een gat in het dak moet worden gemaakt. De diameter van het gat moet ten minste 20 centimeter zijn, gebaseerd op de grootte van de doorvoertule. Controleer dus zowel de lengte als de diameter van de door u gewenste dakdoorvoer!

Stap 2: Plakplaat bevestigen

De dakdoorvoer-kleefplaat kan dan worden geplaatst op de plaats die u in stap 1 hebt gekozen. Houd tijdens de montage de schroeven in de gaten om er zeker van te zijn dat ze de juiste lengte hebben.

Stap 3: Dakbedekking plaatsen

U kunt de plaat bedekken met een bitumen dakbedekking om te garanderen dat deze waterdicht is. Dit is vaak het geval bij bitumen daken.

Stap 4: Stormkraag schuiven over de pijp

U kunt nu de stormkraag over de pijp schuiven. Kijk goed hoe de pijl op de dubbelwandige pijp staat terwijl u dit doet. Daarna steekt u de pijp verticaal door het gat van uw dak tot hij een diepte van ongeveer 100 millimeter onder het dak heeft bereikt.

Stap 5: Klemband vastdraaien

De volgende stap is het vastzetten van de klemband van de stormkraag op de pijp, wat meestal kan worden gedaan door deze eenvoudigweg af te kitten. De stormkraag kan dan met een klemband op de pijp worden vastgezet zodra de kit is uitgehard.

Stap 6: Opvullen met steenwol

Gebruik steenwol om te voorkomen dat er spleten ontstaan tussen de pijp en de plaat. Elke spleet kan ervoor zorgen dat regenwater het dak binnendringt of dat knaagdieren naar binnen kunnen. De steenwol kan in dit geval dus van onder tot boven om de pijp worden gewikkeld.

Stap 7: Verdiepingsondersteuning aansluiten

Bevestig de buis en de plafondsteun met schroeven aan elkaar en verbind ze vervolgens met de vloersteun. Het is ook een goed idee om op de juiste lengte van de schroeven te letten.

Stap 8: Montage van onderaansluitstuk

De laatste stap van deze stap-voor-stap aanpak is het monteren van het onderste verbindingsstuk. U kunt dit doen met behulp van de bijgeleverde klemband.

Stap 9: Schoonmaken

Zorg er tot slot voor dat alles helemaal schoon is en er niets meer los zit. Veel succes met uw nieuwe dakdoorvoer!

Dakdoorvoer in plat dak bitumen aanleggen door dakdekkers

Hebt u geprobeerd zelf een dakdoorvoer in bitumen te plaatsen en komt u er niet uit? Wilt u het gewoon niet zelf doen en wilt u het door experts laten doen? U hoeft zich geen zorgen te maken! Dakdekker Haarlem, een gerenommeerd dakdekkersbedrijf, is u graag van dienst bij het plaatsen van een dakdoorvoer in bitumen.

Omdat wij al vele jaren in Haarlem actief zijn, hebben wij op elk type dak een doorvoertule geplaatst. Wij kunnen het aan, of u nu uw eerste doorvoertule aanschaft of deze wilt bevestigen aan een bestaande rookkanaal in uw woning. Neem contact met ons op als u wilt dat wij u zo individueel mogelijk van dienst zijn.

https://www.dakdekkers-vanleeuwen.nl/dakdekker-haarlem/