Allure Wonen
Image default
Consumenteninformatie

Is een verhuurhypotheek iets voor jou?

Een verhuurdershypotheek kun je aanvragen als je een tweede woning koopt die je vervolgens beschikbaar stelt voor verhuur. Dit is geschikt als je je kind op weg wilt helpen naar een eigen woning of wilt zorgen voor een mooi onderkomen voor je ouders. Net als bij de hypotheek voor een eerste huis zijn er dingen waar je rekening mee moet houden.

Inkomen

Een betere investering dan in vastgoed is er vrijwel niet en het biedt u een extra inkomen. Het kan echter ook zijn dat uw eigen inkomen daalt en u daardoor een verhuurdershypotheek niet kunt betalen. Het is echter wel mogelijk om hiervoor verzekeringen af te sluiten maar daar bent u dan ook kosten aan kwijt. Op de huidige woningmarkt is het haast ondenkbaar, maar een verhuurdershypotheek kan nadelig uitpakken, mochten de huizenprijzen ontzettend dalen. Dan kan het zijn dat de opbrengst lager is dan verwacht. Overweegt u op dit moment om een verhuurdershypotheek af te sluiten, dan moet u er rekening me houden dat u ook daadwerkelijk huurders nodig heeft om uit de kosten te komen. Tegenwoordig staan veel mensen te springen om een woning, ongeacht koop of huur dus grote kans dat u hen wél vindt. Verandert de woningmarkt, dan zou dit lastiger kunnen zijn of als uw kinderen ervoor kiezen zelf een huis te kopen.

Geen verhuurhypotheek

Er zijn ook omstandigheden waarbij je niet in aanmerking zult komen voor een verhuurhypotheek. Bijvoorbeeld als je je je tweede huis beschikbaar stelt als studentenhuis en deze geen eerste- of tweedegraads familieleden van je zijn. Een hypotheek is echter wel mogelijk indien één van de huurders een familielid is. Ook is het niet de bedoeling dat je de tweede woning gaat verhuren als vakantieverblijf en deze beschikbaar stelt als Airbnb. Een woning kopen met een huurhypotheek vraagt dus een zekere toewijding aan het huis qua onderhoud en de huurder. Bedenk dus ook van tevoren of je zo’n commitment wilt aangaan.

https://rockethypotheken.nl/verhuur-hypotheek/