Allure Wonen
Image default
Energie en verwarming

De onderdelen en werking van een groepenkast

Een groepenkast is onmisbaar in een woning. Iedere woning beschikt over een meterkast, waarin diverse aansluitingen en meters zich bevinden. De meterkast is onderverdeeld in water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Om de stroom goed te verdelen over alle apparaten binnenshuis is een groepenkast nodig. Wilt u deze groepenkast vervangen of meterkast vervangen?

Doordat de groepenkast zelf het werk uitvoert, zijn veel bewoners zich onbewust van de belangrijke functie en de werking van een groepenkast. Wil jij meer informatie over een groepenkast, denk hierbij aan de onderdelen, functie en werking? Lees dan snel verder. In dit artikel geven wij een simpele uitleg.

De groepen in een groepenkast

Een groepenkast bestaat uit verschillende onderdelen. Het huis wordt onderverdeeld in verschillende groepen, waarbij iedere groep een onderdeel vormt in de groepenkast. In ieder huis vormen de keuken en wasmachine bijvoorbeeld een eigen groep. De groepenkast is verantwoordelijk voor het verdelen van de stroom onder de onderdelen. Zo ontvangt iedere groep de juiste hoeveelheid energie. 

Hoe ontvangt de groepenkast elektriciteit?

Elektriciteit komt per voedingskabel van een energiebedrijf in een aansluitkast in de meterkast terecht. De meterkast beschikt over één of meerdere hoofdzekeringen. De elektriciteit zal vervolgens naar de kilowattuurmeter (elektriciteitsmeter) gaan die de elektriciteit meet. Vanuit deze meter zal de elektriciteit in de groepenkast terechtkomen.

De werking van een groepenkast

Zodra de groepenkast elektriciteit ontvangt, zal deze elektriciteit voorafgaand beveiligd worden door de hoofdschakelaar in de groepenkast. Vanuit de hoofdschakelaar zal de elektriciteit naar één of meerdere aarlekschakelaars vervoerd worden. Via deze schakelaars zal de elektriciteit bij verschillende installatieautomaten terechtkomen. Ieder installatieautomaat, ook bekend onder de term ‘groep’, is verantwoordelijk voor een deel van de stroomvoorziening. Aan de hand van de schakelaar van de installatieautomaat is het mogelijk om de stroomvoorziening per groep in of uit te schakelen. Indien er sprake is van kortsluiting zal de stroom van desbetreffende groep automatisch uitgeschakeld worden. 

 

http://www.groepenkastkoning.nl