Allure Wonen
Image default
Gezond wonen

Diabetes type 2: wat u moet weten

Diabetes type 2 is een chronische aandoening die invloed heeft op de manier waarop je lichaam suiker verteert. Als je diabetes type 2 hebt, produceert je lichaam niet genoeg insuline of gebruikt het insuline niet goed. Hierdoor kan je bloedsuiker stijgen tot ongezonde niveaus. De diëtist zegt dat Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes, en het aantal diabetesgevallen neemt toe. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is het aantal Amerikanen met type 2 diabetes sinds 1980 verviervoudigd. En de CDC schat dat in 2050 één op de drie Amerikaanse volwassenen diabetes zal hebben. Als je diabetes type 2 hebt, is het belangrijk om te weten hoe je met je aandoening moet omgaan. In dit artikel geven we je een overzicht van type 2 diabetes en een aantal tips over hoe je er mee om kunt gaan.

 

Deel 1: Wat is type 2 diabetes?

Mensen met diabetes type 2 produceren niet genoeg insuline of gebruiken de insuline die ze produceren niet goed. Insuline is een hormoon dat je lichaam helpt voedsel om te zetten in energie. Bij type 2 diabetes is de hoeveelheid insuline in je lichaam normaal of laag, maar de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed is te hoog. Wanneer glucose zich ophoopt in uw bloed, beschadigt dit na verloop van tijd uw bloedvaten en kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, blindheid, nieraandoeningen en amputaties. Mensen met diabetes type 2 lopen ook een hoger risico om aan een of andere oorzaak te overlijden.

 

Deel 2: Wat veroorzaakt type 2 diabetes?

Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door een combinatie van genetica en levensstijl. U loopt een hoger risico op deze aandoening als u overgewicht heeft, niet actief bent, ouder bent of diabetes in de familie heeft. Na verloop van tijd kunnen overgewicht, inactiviteit en een ongezond voedingspatroon leiden tot insulineresistentie. Dit is wanneer je lichaam niet goed reageert op insuline. Als gevolg daarvan moet je alvleesklier steeds meer insuline aanmaken om glucose in je cellen te krijgen. Als je alvleesklier overbelast raakt, kan hij de toegenomen vraag naar insuline niet bijbenen en ontstaat type 2 diabetes.

 

Hoofdstuk 3: Wie loopt risico op type 2 diabetes?

Iedereen kan type 2 diabetes krijgen. Maar als u een verhoogd risico op diabetes type 2 loopt, kunt u stappen ondernemen om het ontstaan ervan te voorkomen of uit te stellen. Als u een verhoogd risico op type 2 diabetes loopt, wilt u wellicht op jongere leeftijd en vaker op diabetes worden getest dan mensen die geen verhoogd risico lopen. Het kan ook zijn dat u vaker naar de dokter moet om op diabetes te worden getest. Sommige mensen die een verhoogd risico op diabetes type 2 hebben, zijn Mensen met overgewicht: Mensen met overgewicht hebben een 80% hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Mensen met een familiegeschiedenis van diabetes type 2: Als uw ouder, broer of zus, of kind diabetes type 2 heeft, loopt u een verhoogd risico om de aandoening te krijgen.

 

Hoofdstuk 4: Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?

Het is belangrijk om uw bloedsuikerspiegel in de gaten te houden, ook als deze niet hoog genoeg is om de diagnose diabetes type 2 te krijgen. Als u prediabetes hebt, is uw bloedsuikerspiegel hoger dan normaal, maar niet hoog genoeg om de diagnose diabetes te krijgen. Het hebben van prediabetes betekent dat u een hoger risico loopt om diabetes type 2 te ontwikkelen. Als uw bloedsuikerspiegel niet op het normale niveau is, kunt u een aandoening hebben die hyperglykemie wordt genoemd. Hyperglykemie kan zowel voorkomen bij mensen die diabetes type 2 hebben als bij mensen die geen diabetes hebben. Het is belangrijk dat u de tekenen van hyperglykemie kent, zodat u actie kunt ondernemen om uw bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau te brengen. Als u diabetes type 2 heeft, hangen de symptomen af van hoe hoog uw bloedsuikerspiegel is. Een hoge bloedsuikerspiegel kan vermoeidheid, hoofdpijn of veelvuldig urineren veroorzaken. Als u diabetes type 2 hebt, moet u naar uw arts gaan telkens wanneer uw bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, zelfs als u geen symptomen hebt.

 

Hoofdstuk 5: Hoe wordt type 2 diabetes vastgesteld?

Als uw arts vermoedt dat u diabetes type 2 heeft, zal hij of zij uw bloed testen op glucose, hemoglobine A1C en lipidenwaarden. Ook kunnen stoffen in uw bloed worden onderzocht die bloedmarkers worden genoemd. Deze bloedmarkers kunnen uitwijzen of u diabetes type 2 heeft. De American Diabetes Association raadt mensen aan zich op diabetes te laten testen als ze aan een van de volgende criteria voldoen: Als u overgewicht heeft en andere risicofactoren voor diabetes, zoals hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Als je een ouder, grootouder of broer of zus hebt die diabetes heeft.

 

Hoofdstuk 6: Hoe wordt diabetes type 2 behandeld?

Als type 2 diabetes bij u is vastgesteld, zal uw arts samen met u een behandelplan opstellen. De behandeling kan bestaan uit gezonde voeding, lichaamsbeweging en soms medicatie. Veranderingen in dieet en levensstijl kunnen uw bloedsuikerspiegel verlagen en de hoeveelheid diabetesmedicijnen die u nodig hebt, verminderen. Ze kunnen u ook helpen gewicht te verliezen en uw risico op andere gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en beroertes te verminderen. U kunt het risico op complicaties als gevolg van diabetes verlagen door uw bloedsuikerspiegel binnen uw streefbereik te houden. Er is echter niet één dieet dat voor iedereen werkt. Bespreek met uw arts welk dieet, als dat er al is, het beste voor u is.

 

Hoofdstuk 7: Hoe kan ik diabetes type 2 voorkomen?

Om uw risico op diabetes type 2 te verminderen, moet u ernaar streven zo gezond mogelijk te zijn. Naast een gezond dieet kunt u uw risico op diabetes type 2 verminderen door actief te blijven, op uw gewicht te letten en niet te roken. En als u diabetes type 2 in uw familie hebt, kunt u ook uw risico op het krijgen van deze aandoening vergroten. Als u prediabetes heeft, kunt u type 2 diabetes uitstellen of voorkomen door uw levensstijl te veranderen. Deze veranderingen kunnen bestaan uit het eten van een gezond dieet, actiever zijn en gewicht verliezen. U moet ook regelmatig naar uw arts gaan en uw bloedsuiker- en lipidenwaarden laten controleren.

 

Hoofdstuk 8: Diabetes type 2 en COVID-19

CVID-19 is een innovatieve, nieuwe therapie die wordt ontwikkeld om type 2 diabetes te behandelen. Traditionele diabetestherapieën werken door de hoeveelheid insuline in het lichaam te verhogen, hetzij door de alvleesklier te stimuleren meer insuline te produceren, hetzij door synthetische insuline te gebruiken. CVID-19 maakt geen gebruik van insuline. In plaats daarvan richt het zich op specifieke cellen in de alvleesklier en het maagdarmkanaal die verantwoordelijk zijn voor de vertering van voedsel. CVID-19 werkt door de activiteit van deze cellen te blokkeren. Dit vermindert de hoeveelheid glucose (suiker) die uit voedsel in de bloedbaan wordt opgenomen, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met type 2 diabetes.

 

Conclusie

Diabetes type 2 is een levenslange aandoening die voortdurend beheer vereist. Met de juiste ondersteuning kunt u uw aandoening echter met succes beheersen en een gezonde, actieve levensstijl leiden. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de tekenen en symptomen van type 2 diabetes en van de risicofactoren die met de aandoening gepaard gaan. Als u een van deze symptomen ervaart, maak dan een afspraak met uw arts. Vroegtijdige opsporing en interventie kunnen u helpen uw aandoening onder controle te krijgen en het risico op ernstige gezondheidscomplicaties te verminderen.

https://www.dietistmandybreure.nl/leververvetting