Allure Wonen
Image default
Woning kopen

Huizenmarkt koelt af door stijgende hypotheekrente

Aan de enorme huizenprijzen groei lijkt gezien de stijgende rentes een einde te zijn gekomen. Ondanks het feit dat het huizentekort blijft, kunnen veel mensen een stuk minder geld lenen, waardoor het kopen van een huis in veel gevallen onmogelijk wordt. Met een rente van inmiddels 4 procent, is het voor de gemiddelde starter bijna onbegonnen zaak om een hypotheek af te kunnen sluiten en de maandelijkse lasten te kunnen voldoen. Daarbij komt uiteraard ook de stijging van alle kosten daaromheen, zoals de boodschappen, energie en ook materiaalkosten. Niet voor niets is het aantal hypotheekaanvragen in Q3 2022 enorm afgenomen.

Overbieden wordt minder, het aanbod wordt groter

Wat we zien in de huidige markt, is dat het overbieden steeds minder wordt. Ook stijgt het aantal koopwoningen dat op markt wordt aangeboden voor het eerste in bijna twee jaar. Dit in combinatie met de verminderingen van het aantal gemiddelde bezichtigingen per woning zijn signalen dat de oververhitte huizenmarkt van de afgelopen tijd tot bedaren lijkt te komen. Echter neemt dit uiteraard nog steeds niet weg dat het voor veel starters de maximaal op te nemen hypotheek niet voldoende is voor de aanschaf van een andere of eerste koopwoning. Wie namelijk zijn maximale hypotheek bij Frits hypotheekadviseur wil berekenen, zal niet heel lang daarna ook een daadwerkelijke keuze moeten maken. Door de stijgende rentes, zijn er steeds meer banken die eerder uitgebrachte offertes noodgedwongen moeten intrekken. 

Ondanks de rentes geen dalende huizenprijzen

Ongeacht de stijgende rentes, hoeven we er met elkaar nog niet vanuit te gaan dat de huizenprijzen ook daadwerkelijk zullen gaan dalen. Gezien het feit het huizentekort natuurlijk nog niet is verholpen, zullen de huizenprijzen ook de komende jaren steeds iets duurder worden. Naar verwachting zullen de prijzen niet zoals we de afgelopen periode hebben gezien dusdanig stijgen, maar dat ze blijven stijgen is het met blijvende tekort één van de dingen die vrijwel zeker is. Waar de gemiddelde verkoopprijs van een koophuis in Q2 2022 op z’n 430.000 euro was, zagen we dat dit een jaar eerder zo rond de 350.000 – 360.000 euro was. Een stijging van ruim 70.000 euro. Dat deze stijgende lijn zich zo niet voort kan zetten de komende jaren, dat mogen dus wel duidelijk zijn.

Lagere hypotheken

Een ander belangrijk signaal dat de huizenmarkt iets lijkt af te koelen, is het hypotheekbedrag dat door de mensen wordt opgenomen. Waar dit in kwartaal twee van 2022 nog 322.000 euro was, zagen we dat dit een jaar eerder enkele duizenden euro’s hoger lag. Kijkend naar het verleden, is een daling van 1,2 procent zoals deze is vastgesteld de afgelopen jaren nog niet eerder het geval geweest. Hieruit kunnen we concluderen dat de enorme stijgingen van de afgelopen periode redelijk aan het afvlakken zijn en dat de huizenmarkt enigsinds is afgekoelt.

Oog op de toekomst

Met de verschillende signalen dat de huizenmarkt wat aan het afkoelen is, lijkt het er niet op dat we de komende periode een dalende trend zullen gaan zien. Aangezien het tekort aan huizen blijft en gezien het stikstofbeleid niet in sneltreinvaart kan en mag worden bijgebouwd, zullen de huizenprijzen ook de komende jaren blijven stijgen. Gezien de vraag groter is dan het aanbod, zullen we hier ook de komende jaren mee te maken blijven houden.

Wat is verstandig om te doen?

Wat de beste tijd is om een huis te kopen, is natuurlijk volledig aan jezelf. Je koopt een huis namelijk vaak niet om er binnen enkele jaren alweer te vertrekken. Het is daarom dus ook aan te raden om op het moment dat je een huis ziet die volledig voldoet aan jullie wensen, in kaart te brengen wat er financieel allemaal mogelijk is. Het is namelijk ontzettend zonde om je huis van je dromen aan je neus voorbij te laten gaan, omdat je verwacht dat de prijzen nog wel wat zullen dalen. Want laten we eerlijk zijn, is het jouw 10.000 euro waard om uiteindelijk nog een jaar te wachten? Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat je te maken hebt met je huidige kosten. Vooral wanneer je momenteel huurt, betaal je maandelijks de hypotheek van iemand anders af wanneer je particulier huurt.